POŠTOVNÉ ZADARMO pri nákupe nad 99€

Cvičenie pre tehotné

Cvičenie počas tehotenstva: Ak to nebudete preháňať, prinesie vám samé pozitíva

Ani počas tehotenstva nie je dôvod na to, aby ste sa prestali úplne hýbať. V bežnom živote je športová aktivita vždy veľmi prospešná, a ak budete k cvičeniu pristupovať zodpovedne, nebude to inak ani keď už máte bruško. Cvičenie vám pomôže sa cítiť počas tehotenstva lepšie. Dôležité je, aby ste sa nenamáhali a bolo pre vás príjemné a uvoľňujúce, potom bude mať blahodarné účinky aj na bábätko.

Počas tehotenstva žena prechádza veľkými anatomickými aj psychickými zmenami, mali by ste sa preto najskôr poradiť s lekárom, či nie je pre vás cvičenie rizikové a zároveň vám môže odporučiť vhodný typ pohybu vzhľadom na váš zdravotný stav. Pri niektorých špecifických problémoch sa fyzická aktivita neodporúča vôbec – zostať v pokoji by ste mali ostať hlavne ak máte problémy so srdiečkom, pľúcami, pečeňou, ak trpíte astmou, cukrovkou alebo ak vám doktor potvrdil nejaké riziká vyplývajúce z tehotenského stavu (hrozba predčasného pôrodu, hrozba potratu, krvácanie, nízko položená placenta, podozrenie na nesprávnu funkciu placenty, možnosť vývojovej chyby plodu a iné). Špeciálny pozor na pohybové aktivity by ste si mali dávať aj keď ste otehotneli po umelom oplodnení.

Cvičenie pre tehotné - jóga

Pokiaľ ste však zdravá, nie je dovoď aby ste sa pohybu vyhýbali, tehotenstvo nie je choroba. Okrem dobrej nálady vám cvičenie prinesie ešte tieto pozitíva:

  • Telo sa ľahšie prispôsobí meniacemu sa tvaru a telesnej hmotnosti
  • Môže prispieť k ľahšiemu pôrodu
  • Ľahšie sa po narodení dieťatka dostanete do formy
  • Uvoľnenie napätia, zníženie stresu, lepšie zvládanie možných tehotenských depresií
  • Zlepšenie trávenia
  • Eliminovanie bolestí chrbta, opuchov nôh
  • Zlepšenie držania tela
  • Prevencia nadmerného prírastku hmotnosti
  • Jednoduchšia starostlivosť o dieťa po pôrode – napríklad dvíhanie bábätka a nosenie
  • Prísun kyslíka má pozitívny účinok na vývoj mozgu a srdiečka bábätka

Aké formy cvičenia sú vhodné pre tehotné ženy?

  • Plávanie
  • Gravidjóga
  • Pilates pre tehotné
  • Chôdza
  • Fitlopty
  • Brušné tance
  • Ľahký aerobik

Druhy cvičenie počas tehotenstva

Ak ste sa pred pôrodom aktívne venovali nejakému športu, napríklad bicyklovaniu, fitness alebo aerobiku, nemusíte sa v tehotenstve vzdávať ani týchto činností. Po porade s lekárom a zmiernení tempa môžete v nich pokračovať, dokým sa budete cítiť dobre. Záleží na tom, ako dobre ste vykonávali daný šport pred tehotenstvom a aká bola aj vaša pôvodná kondička. Avšak pozor, v tehotenstve by ste nemali začínať s  novými aktivitami, nie je to najvhodnejšie obdobie na púšťanie sa do nových športov. Pokračujte len v tom čo vás bavilo predtým.

Akému športu sa v tehotenste vyhnúť?

Počas gravidity by ste sa mali úplne vyhýbať aktivitám, pri ktorých hrozí  napríklad pád. V tehotenstve sú ženy náchylnejšie na úrazy, uvoľňujú sa kĺby a šľachy a jednoduchšie si môžete spôsobiť zranenie. Zabudnite radšej na športy ako sú napríklad: jazda na koni, lyžovanie (hlavne zjazdové), korčuľovanie, vysokohorská turistika, horské bicyklovanie, potápanie s prístrojom, silové športy a dvíhanie ťažkých predmetov, parašutizmus, kolektívne loptové hry. Najviac rizikové sú pády v treťom trimestri, čím väčšie bruško máte, tým buďte opatrnejšia.

Zopár ďalších tipov ako cvičiť s bruškom bez obáv

    1. Dbajte na dobré oblečenie – nedajte šancu prechladnutiu, prepoteniu.
    2. Vyhýbajte sa aktivitám ak je príliš zima alebo  horúco.
    3. Pite dostatok tekutín pred, počas aj po cvičení aby nedošlo k dehydratácii tela.
    4. Vyvarujte sa cvikom, kedy je potrebné ležať na chrbte – môžu vám spôsobiť nevoľnosti a taktiež prudkým pohybom i skákaniu.
    5. Skúste si vyberať aktivity, pri ktorých sa veľa nezadýchate. Môžete sa držať jednej jednoduchej rady. Všeobecne platí, že by ste počas cvičenia v tehotenstve mali byť schopné viesť rozhovor, alebo rozprávať. Pokiaľ ste pri rozhovore zadýchané, uberte, tempo cvičenia by ste mali zvoľniť.
    6. Pamätajte, že cvičenie nemusí byť namáhavé, aby bolo prospešné. Počúvajte svoje telo – ak sa cítite unavené, točí sa vám hlava, je vám horúco alebo sa nadmerne potíte, mali by ste si oddýchnuť a prestať s cvičením. Počas tehotenstva sa určite neusilujte o prekonávanie nejakých športových limitov.
    7. Ide o to aby ste sa hlavne cítili v pohode a vaše dieťatko taktiež. Myslite na to, že čím máte väčšie bruško, tým opatrnejšie by ste sa mali hýbať.
    8. Obľúbenej forme cvičenia sa nevzdávajte do tej chvíle, pokým vám to bude pohodlné. Vaše telo si samo povie, čo ešte áno a čo už nie.