POŠTOVNÉ ZADARMO pri nákupe nad 99€

Kúpanie bábätka - vanička alebo vedierko?

Kúpanie bábätka – vanička alebo vedierko?

S príchodom bábätka do domácnosti sa mnohé zmení. S pocitom zodpovednosti sa automaticky vynára množstvo otázok ohľadne starostlivosti o novorodenca, ktorý na prvý pohľad pôsobí krehko. Prirodzene, prvé dni po príchode mamičky a dieťatka z pôrodnice sú chaotické a chvíľku potrvá, kým si v tomto chaose zavediete istý systém. Ako zvládnuť kúpanie novorodenca bez väčších ťažkostí? Je lepšie kúpanie bábätka vo vaničke alebo vedierku?

Čo je vhodnejšie pre kúpanie bábätka?

V pôrodnici za asistencie milých sestričiek pripadajú rituály spojené so starostlivosťou o bábätká jednoducho. Prebaľovanie, kŕmenie či kúpanie zvládajú takmer so zatvorenými očami. Avšak v momente, kedy sa mamička (ocko) ocitne s dieťatkom osamote, dostavia sa nepríjemné otázky: zvládnem to? Neublížim tomu voňavému tvorčekovi!? Tieto pocity pozná každá mamička- a tie, ktoré tvrdia opak, si to len nechcú pripustiť. Je celkom normálne, že pri pohľade na uplakaný uzlíček by sme najradšej požiadali o pomoc skúsenejších. Netreba sa však báť, navonok krehké telíčko čo-to vydrží. Kúpanie patrí k rituálom, ktoré dokonale upokoja a dieťatko bude mať z pobytu vo vode radosť.

Kúpánie bábätka

Existuje viacero možností – lehátko, vanička alebo vedierko? Všetky spomenuté spôsoby majú svojich zástancov i odporcov.

Vanička a lehátko

Ide o najbežnejší spôsob kúpania. Bábätko pri kúpaní leží, má dobrý výhľad a po čase takéto kúpanie poľahky zvládne rodič sám, nakoľko manipulácia s dieťatkom je pohodlná. Na trhu nájdete vaničky klasické alebo anatomicky tvarované pre obdobie, kedy dieťa začne sedieť, takže produkt využijete aj keď bábo trošku podrastie. Hladký povrch bez ostrých hrán je samozrejmosťou.

Na trhu nájdete samostatné vaničky, alebo kompletné kúpacie sady, ktoré Vám i dieťatku zabezpečia všetko potrebné od vaničky cez stojan až po hygienické pomôcky. Pocit väčšej istoty pri kúpaní vo vaničke zaistí lehátko, ktoré dieťatku ponúka tú správnu oporu a rodičom tak uľahčuje jeho držanie pri kúpaní.

Kúpanie bábätka vo vaničke

Kýblik

Pozor, nejde o klasické vedro, ale kúpacie vedierko! V posledných rokoch sa kúpanie vo vedierku teší čoraz väčšej obľube. Možno sa to nezdá, ale ide o akýsi návrat do dôb našich prastarých mám, kedy slúžili na kúpanie detičiek kade s vodou. Kúpanie v kýbliku si zo strany rodičov vyžaduje trošku zručnosti, obzvlášť v prvých mesiacoch kedy novorodenec ešte neudrží hlavičku. Avšak netreba sa toho báť- ide o bezpečné a pohodlné kúpanie. Kúpacie vedierka sú skvelou alternatívou aj v prípade, že dieťatko vo vaničke plače. Kýblik totiž navodzuje pocit bezpečia a bábo má pocit akoby bolo v mamičkinom brušku (cíti okraje vedierka na ručičkách i nožičkách). Dieťa je v teplej vode ponorené až po krk a tak je chránené pred prechladnutím a voda môže priaznivo pôsobiť aj vtedy ak dieťa trápia dojčenské koliky. Ďalšou výhodou vedierka je jeho jednoduché uskladnenie, úspora vody a v neposlednom rade je ideálne v prípade cestovania.

Nech sa už rozhodnete akokoľvek, vy sami viete, čo je pre vaše dieťatko najlepšie a kúpanie je rituálom, ktorý patrí len vám, vychutnávajte si ho naplno!